IAS Prelims 2014: General Studies I (Indian Polity With Explanations)


Ajit Kumar AJIT KUMARWISDOM IAS, New Delhi.

1. Which one of the following Schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection?

(a) Second Schedule
(b) Fifth Schedule
(e) Eighth Schedule
(d) Tenth Schedule
Ans. (d)
Explanation: The 10th Schedule to the Indian Constitution, that is popularly referred to as the ‘Anti-Defection Law’ was inserted by the 1985 Amendment to the Constitution. ‘Defection’ has been defined as, “To abandon a position or association, often to join an opposing group” The Advanced Law Lexicon defines defection as, “crossing the floor by a member of a Legislature is called defection.”
2. In the Constitution of India, promotion of international peace and security is included in the

(a) Preamble to the Constitution
(b)Directive Principles of State Policy
(c) Fundamental Duties
(d) Ninth Schedule
Ans. (b)
Explanation: According to Article 51 of the Constitution the  State shall endeavour to- (a) promote international peace and security; (b) maintain just and honourable relations between nations; (c) foster respect for international law and treaty obligations in the dealings of organised peoples with one another; and (d) encourage settlement of international disputes by arbitration.
3. Which of the following is / are the function/functions of the Cabinet Secretariat?

1. Preparation of agenda for Cabinet Meetings
2. Secretarial assistance to Cabinet Committees
3. Allocation of financial resources to the Ministries

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3
Answer. (c)


Explanation: The subjects allotted to this Cabinet Secretariat are:- (i)Secretarial assistance to Cabinet and Cabinet Committees; (ii) Rules of Business. Promotion of Inter-Ministerial Coordination is an important function of the Cabinet Secretariat


 The secretarial assistance provided by Cabinet Secretariat to the Cabinet and Cabinet committees, includes –
(i) Convening of the meetings of the Cabinet on the orders of the Prime Minister.
(ii) Preparation and circulation of the agenda.
(iii) Circulating papers related to the cases on the agenda.
(iv) Preparing a record of discussions taken.
(v) Circulation of the record after obtaining the approval of the Prime Minister.
()vi Watching implementation of the decisions taken by the Cabinet.
Through the Budget, the finance ministry outlines the allocations to different ministries and departments.
4. Consider the following statements : A Constitutional Government is one which

1. places effective restrictions on individual liberty in the interest of State Authority
2. places effective restrictions on the Authority of the State in the interest of individual liberty

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only.
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (b)
Explanation: Constitutionalism is the idea, often associated with the political theories of John Locke that government can and should be legally limited in its powers, and that its authority or legitimacy depends on its observing these limitations.
5. Which of the following are the discretionary powers given to the Governor of a State?

1. Sending a report to the President of India for imposing the President's rule
2. Appointing the Ministers
3. Reserving certain bills passed by the State Legislature for consideration of the President of India
4. Making the rules to conduct the business of the State Government

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 nd 2 only
(b) 1 and 3 only.
(c) 2, 3 and 4 only.
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (b)

Explanation: The matters in which the Governor, according to the Sarkaria Commission, is expected to use his discretion are:- (i) in Choosing the Chief Minister; (ii) in testing majority of the government in office; (iii) in the matter of dismissal of a Chief Minister; (iv) in dissolving the Legislative Assembly; (v) in recommending President’s rule; and (vi) in reserving Bills for President’s Consideration.
6. Consider the following statements :

1. The President shall make rules for the more convenient transaction of the business of the Government of India, and for the allocation among Ministers of the said business.
2. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the Prime Minister.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (a)
Explanation: The constitution says that the "Executive Power of the Union shall be vested in the President and shall be exercised by him either directly or through officers subordinate to him in accordance with this constitution. All executive actions of the Government of India shall be expressed to be taken in the name of the President.
The President makes rules for the convenient transaction of business of the Government of India and. allocates business among Ministers.
7. Consider the following statements regarding a No-Confidence Motion in India:

1. There is no mention of a No-Confidence Motion in the Constitution of India.
2. A Motion of No-Confidence can be introduced in the Lok Sabha only.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
Explanation: No-Confidence Motion  finds no mention in Constitution of India but in Rules of Procedure and Conduct of Business in Lok Sabha. According to rule 198. (1) A motion expressing want of confidence in the Council of Ministers may be made subject to the following restrictions, namely:-
(a) leave to make the motion shall be asked for by the member when called by the Speaker;
(b) the member asking for leave shall, [by 10.00 hours on]that day give to the Secretary-General a written notice of the motion which he proposes to move.
 [Provided that notices, received after 10.00 hours, shall be deemed to have been received at 10.00 hours on the next day on which the House sits.]
(2) If the Speaker is of opinion that the motion is in order, he shall read the motion to the House and shall request those members who are in favour of leave being granted to rise in their places, and if not less than fifty members rise accordingly, the Speaker shall declare that leave is granted and that the motion will be taken up on such day, not being more than ten days from the date on which the leave is asked for as he may appoint. If less than fifty members rise, the Speaker shall inform the member that he has not the leave of the House.
(3) If leave is granted under sub-rule (2), the Speaker may, after considering the state of business in the House, allot a day or days or part of a day for the discussion of the motion.
(4) The Speaker shall, at the appointed hour on the allotted day or the last of the allotted days, as the case may be, forthwith put every question necessary to determine the decision of the House on the motion.
(5) The Speaker may, if he thinks fit, prescribe a time limit for speeches.
8. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its

(a) advisory jurisdiction
(b) appellate jurisdiction.
(c) original jurisdiction  
(d) writ jurisdiction
Ans. (c)

Explanation: The Supreme Court’s exclusive original jurisdiction extends to any dispute between the Government of India and one or more States or between the Government of India and any State or States on one side and one or more States on the other or between two or more States, if and insofar as the dispute involves any question (whether of law or of fact) on which the existence or extent of a legal right depends. In addition, Article 32 of the Constitution gives an extensive original jurisdiction to the Supreme Court in regard to enforcement of Fundamental Rights.
9. The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in

(a) the President of India
(b) the Parliament
(c) the Chief Justice of India
(el) the Law Commission
Ans. (b)
Explanation: The Supreme Court of India comprises the Chief Justice and 30 other Judges appointed by the President of India. The number of judges has been increased from 25 to 30 by the Supreme Court (Number of Judges) Amendment Act,2008.
10. Which one of the following is the largest Committee of the Parliament?

(a) The Committee on Public Accounts
(b) The Committee on Estimates
(c) The Committee on Public Undertakings
(d) The Committee on Petitions.
Ans. (b)
Explanation: The Committee on Estimates consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members. The Committee on Public Accounts consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of the Rajya Sabha are associated with it. The Committee on Public Undertakings consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of Rajya Sabha are associated with it. The Committee on Petitions.consists of 15 members nominated by the Speaker.
 
 
Notice (8): Undefined variable: created [APP/View/Elements/page_contents.ctp, line 9]


Thursday, 01st Jan 1970, 12:00:00 AM