IAS Pre Exam 2013 Paper 1


Ajit Kumar AJIT KUMARWISDOM IAS, New Delhi.

By AJIT SIR
1. What will follow if a Money Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?
(a) The Lok Sabha may still proceed with the Bill, accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha
(b) The Lok Sabha cannot consider the Bill further
(c) The Lok Sabha may send the Bill to the Rajya Sabha for reconsideration
(d) The President may call a joint sitting for passing the Bill
Ans. (a) If Lok Sabha does not accept any of the amendments recommended by Rajya Sabha, the Money Bill is deemed to have been passed by both the Houses of Parliament in the form in which it was passed by Lok Sabha without any of the amendments recommended by Rajya Sabha and it is presented to the President for his assent.
2. Which one of the following statements is correct?
(a) In India, the same person cannot be appointed as Governor for two or more States at the same time
(b) The Judges of the High Court of the States in India are appointed by the Governor of the State just as the Judges of the Supreme Court are appointed by the President
(c) No procedure has been laid down in the Constitution of India for the removal of a Governor from his/her post
(d) In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the Lt. Governor on the basis of majority support
Ans. (c) Judge of a High Court is appointed by the President . In the case of a Union Territory having a legislative setup, the Chief Minister is appointed by the President.
3. Which one of the following pairs is correctly matched?
Geographical    Region                   Feature
(a) Abyssinian Plateau :             Arabia
(b) Atlas Mountains :               North-Western Africa
(c) Guiana Highlands :            South-Western Africa
(d) Okavango Basin :                    Patagonia
Ans.(b) Abyssinian Plateau is in Ethiopia. Guiana Highlands is in N.South America. Okavango Basin is in South Eastern Africa.
4. With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements:
1. The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
2. The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor                  Chandragupta Maurya.
3. At Ellora, caves were made for different faiths.
 Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(c) The caves at Badami is of between 6th and 8th century. The Barabar rock-cut caves is oldest surviving rock-cut cave in India. Ellora, caves were made for Boudhists, Hindus and Jains.
5. Recombinant DNA technology (Genetic Engineering) allows genes to be transferred
1. across different species of plants
2. from animals to plants
3. from microorganisms to higher organisms
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c) Recombinant DNA technology allows selected individual genes to be transferred from one organism into another, also between non-related species. Such methods are used to create GM plants – which are then used to grow GM food crops.
6. The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
1. The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2. As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3. The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans, (b)
7. Consider the following
1. Star tortoise
2. Monitor lizard
3. Pygmy hog
4. Pygmy hog
Which of the above found in India?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans.(a) Star tortoise found in west of Sindh province. Monitor lizard is found in allover South Asia including India. Pygmy hog is found in India, Nepa and Bhutan. Pygmy hog is found in Tropical forest of Mexico and Brazil.
8. Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India?
1. Arsenic
2. Sorbitol
3. Fluoride
4. Formaldehyde
5. Uranium
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 4 and 5 only
(c) 1, 3 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Ans.(c)
9. With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were
(a) directly elected by the people of those Provinces
(b) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
(c) elected by the Provincial Legislative Assemblies
(d) selected by the Government for their expertise in constitutional matters
Ans.(c) Members of the Constituent Assembly were indirectly elected by the Provincial Legislative Assemblies.


10. Consider the following animals:
1. Sea cow
2. Sea horse
3. Sea lion
Which of the above is/are mammal/mammals?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (b)Seacow or Sirenia is an order of aquatic mammals. Seahorse is the title given to 54 species of marine fish in the genus Hippocampus. Sea lions are sea mammals, that has nothing to do with cat-like animal.
11. Consider the following statements
1. An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha only.
2. If such an amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution, the amendment also requires to be ratified by the legislature of all the States of India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans.(d) An amendment to the Constitution of India can be initiated by an introduction of a bill in the Lok Sabha or in Raya Sabha. An amendment seeks to make changes in the federal character of the Constitution must also be ratified by not less than half of the states.
12. Consider the following statements:
Attorney General of India can
1. take part in the proceedings of the Lok Sabha
2. be a member of a committee of the Lok Sabha
3. speak in the Lok Sabha
4. vote in the Lok Sabha
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Ans.(d) The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote.
13. With reference to the usefulness of the by-products of sugar industry, which of the following statements is / are correct?
1. Bagasse can be used as biomass fuel for the generation of energy.
2. Molasses can be used as one of the feedstocks for the production of synthetic chemical fertilizers.
3. Molasses can be used for the production of ethanol.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(c)Bagasse is often used as a primary fuel source for sugar mills. Molasses is also used for yeast production. On industrial scale, ethanol can be prepared by the fermentation of molasses.
14. Variations in the length of daytime and nighttime from season to season are due to
(a) the earth's rotation on its axis
(b) the earth's revolution round the sun in an elliptical manner
(c) latitudinal position of the place
(d) revolution of the earth on a tilted axis
Ans.(b)
15. The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1. It occupies a linear rift valley.
2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.
3. The land slopes to the west from Central India.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
Ans.(d)The Narmada River is the only river in India, which runs in a rift valley. Narmada enters the structural trough between the Vindhya and Satpura ranges at Marble Rocks Gorge and flows westward across Madhya Pradesh and Gujarat states, entering the Gulf of Khambhat.
16. On the planet earth, most of the freshwater exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion
(a) is found in atmosphere as moisture and clouds
(b) is found in freshwater lakes and rivers
(c) exists as groundwater
(d) exists as soil moisture
Ans.(b)
17. Consider the following pairs:
1. Nokrek Bio-sphere Reserve :    Garo Hills
2. Logtak (Loktak) Lake      : Barail Range
3. Namdapha National Park :     Dafla Hills
Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans.(a) Nokrek Biosphere Reserve, is a national park located in West Garo Hills. Barail Range of mountains separates Barak and Brahmaputra Valleys of Assam. Logtak (Loktak) Lake in in Manipur.Namdapha National Park flanked to the south and east by the Patkai hills.
18. Consider the following:
1. Electromagnetic radiation
2. Geothermal energy
3. Gravitational force
4. Plate movements
5. Rotation of the earth
6. Revolution of the earth
Which of the above are responsible for bringing dynamic changes on the surface of the earth?
(a) 1, 2, 3 and 4 only
(b) 1, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 6 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5 and 6
Ans.(d) glacier moves due to gravitational force. Bulge on equator is due to rotation of the earth. Plate movements causes earthquake and volcanic eruption.
19. Which of the following bodies does not/do not find mention in the Constitution?
1. National Development Council
2. Planning Commission
3. Zonal Councils
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(d) The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute. National Development Council is an extra-constitutional and non-statutory body. Zonal Councils were set up vide Part-III of the States Reorganisation Act, 1956.
20. The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for
(a) the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third
(b) the grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
(c) the uprooting of Zamindari system and the end of serfdom
(d) writing off all peasant debts
Ans. (a) The demand of the Tebhaga (sharing by thirds) movement was to reduce the share given to landlords to one third.
21. The Parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties
(a) with the consent of all the States
(b) with the consent of the majority of States
(c) with the consent of the States concerned
(d) without the consent of any State
Ans.(d) Union List Entry10: Foreign affairs; all matters which bring the Union into relation with any foreign country.
22. In the grasslands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of
(a) insects and fungi
(b) limited sunlight and paucity of nutrients
(c) water limits and fire
(d) None of the above
Ans.(c)
23. Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?
(a) Oceans, lakes, grasslands, mangroves
(b) Mangroves, oceans, grasslands, lakes
(c) Mangroves, grasslands, lakes, oceans
(d) Oceans, mangroves, lakes, grasslands
Ans.(a)
24. Contour bunding is a method of soil conservation used in
(a) desert margins, liable to strong wind action
(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
(c) scrublands, liable to spread of weed growth
(d) None of the above
Ans.(d) Bunding is a embankment of earth. It plays an important role in soil and water conservation in the field with medium slope. In between two contours agriculture can be practisised. Along bunds trees which fixes nitrogen in to the soil are planted with grass along the bunds.
25. The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled
Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?
(a) To provide self-governance
(b) To recognize traditional rights
(c) To create autonomous regions in tribal areas
(d) To free tribal people from exploitation
Ans.(a) The prime objective of PESA Act was establishment of tribal-self rule in the Scheduled Areas.
26. Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?
(a) State Forest Department
(b) District Collector/Deputy Commissioner
(c) Tahsildar /Block Development Officer / Mandai Revenue Officer
(d) Gram Sabha

Ans.(d) The Gram Sabha shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both that may be given to the forest dwelling Scheduled Tribes and other traditional forest dwellers within the local limits of its jurisdiction.

27. Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by
(a) bacteria
(b) protozoa
(c) moulds
(d) viruses
Ans.(c) Aflatoxin, a toxin from a naturally occurring mold, is a Group 1 carcinogen proven to cause cancer in humans.

28. 'Economic Justice' the objectives of Constitution has been as one of the Indian provided in
(a) the Preamble and Fundamental Rights
(b) the Preamble and the Directive Principles of State Policy
(c) the Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy
(d) None of the above
Ans.(b)

29. Due to improper / indiscriminate disposal of old and used computers or their parts, which of the following are released into the environment as e-waste?
1. Beryllium
2. Cadmium
3. Chromium
4. Heptachlor
5. Mercury
6. Lead
7. Plutonium

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1, 3, 4, 6 and 7 only
(b) 1, 2, 3, 5 and 6 only
(c) 2, 4, 5 and 7 only
(d) 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7
Ans.(b) Cathode ray tubes (CRT)  are not the only hazardous components in e-waste. Circuit boards readily qualify as hazardous waste due to the presence of lead and copper. Mercury is present in Åat screens, scanners, and switches. Beryllium, cadmium, and arsenic also present in electronic waste mean it must be handled properly at the time of disposal.
30. Acid rain is caused by the pollution of environment by
(a) carbon dioxide and nitrogen
(b) carbon monoxide and carbon dioxide
(c) ozone and carbon dioxide
(d) nitrous oxide and sulphur dioxide
Ans.(d*) Acid rain is caused by emissions of sulfur dioxide and nitrogen oxide.

31. With reference to food chains in ecosystems, consider the following statements :
1. A food chain illustrates the order in which a chain of organisms feed upon each other.
2. Food chains are found within the populations of a species.
3. A food chain illustrates the numbers of each organism which are eaten by others.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None

Ans. (a) A food chain means succession of organisms in an ecological community that constitutes a continuation of food energy from one organism to another as each consumes a lower member and in turn is preyed upon by a higher member.

32. Consider the following pairs

    National Park                       River flowing through the Park
1. Corbett National Park            : Ganga
2. Kaziranga National Park         : Manas
3. Silent Valley National Park    : Kaveri

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2
(b)3 only
(c) 1 and 3
(d) None
Ans.(d) Jim Corbett National Park encompasses the Patli Dun valley formed by the Ramganga river. Kaziranga is a relatively small national park in the flood plains of Brahmaputra River. Silent Valley is considered one of the most ecologically diverse areas on the planet, the Kunti river, which flowed in the deep forest.


33. Consider the following organisms
1. Agaricus
2. Nostoc
3. Spirogyra

Which of the above is / are used as biofertilizer / biofertilizers

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(e) 2 and 3
(d) 3 only
Ans.(a) Blue green algae belonging to a general cyanobacteria genus, Nostoc or Anabaena or Tolypothrix or Aulosira, fix atmospheric nitrogen and are used as inoculations for paddy crop grown both under upland and low-land conditions

34. Which of the following adds / add nitrogen to the soil?
1. Excretion of urea by animals
2. Burning of coal by man
3. Death of vegetation

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(c) Compost utilizes several means of nitrogen.It contains leaves, plants, and manure

35. In which of the following States is lion-tailed macaque found in its natural habitat?
1. Tamil Nadu
2. Kerala
3. Karnataka
4. Andhra Pradesh
 
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 only     
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans.(a) Lion-tailed macaques are only located in southwestern India.

36. Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
(a) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monks
(b)Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
(c) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to it
(d) There is no material difference between the two
Ans,(c) A chaitya is a Buddhist shrine including a stupa. Chaityas were commonly part of a monastic complex, the vihara.

37. Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
(a) The extinction of the flame of desire
(b) The complete annihilation of self
(c) A state of bliss and rest
(d) A mental stage beyond all comprehension
Ans.(c) .Nirvana refers, in the Buddhist context, to the imperturbable stillness of mind after the fires of desire, aversion, and delusion have been finally extinguished


38. According to the Constitution of India, which of the following are fundamental for the governance of the country?
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Directive Principles of State Policy
(d) Fundamental Rights and Fundamental Duties
Ans.(c) The directive principles of state policy are the guidelines for the union and state governments of India and are supposed to be considered by them while framing any laws & policies

39. The people of India agitated against the arrival of Simon Commission because
(a) Indians never wanted the review of the working of the Act of 1919             
(b) Simon Commission recommended the abolition of  Dyarchy (Diarchy) in the Provinces             
(c) there was no Indian member in the Simon Commission
(d) the Simon Commission suggested the partition of the country
Ans.(c) Simon commission, which had no Indian members, was sent to investigate India's constitutional problems.

40. Quit India Movement was launched in response to
(a) Cabinet Mission Plan
(b) Cripps Proposals
(c) Simon Commission Report
(d) Wavell Plan

Ans.(b) The Cripps' Mission and its failure also played an important role in Gandhi's call for the Quit India Movement.

41. The balance of payments of a country is a systematic record of
(a) all import and transactions of a during a given period normally a year
(b) goods exported from a country during a year.
(c) economic transaction between the government of one country to another
(d) capital movements from one country to another.
Ans. (c) The balance of payments is a record of all transactions made between one particular country and all other countries during a specified period of time.

42. The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of
1. liquidity of assets
2. branch expansion
3. merger of banks
4. winding-up of banks

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (d) The RBI is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the provisions contained in Banking Regulation Act, 1949 and the Reserve Bank of India Act, 1934 and other related statutes and development of banking policies. This includes the monitoring of banks maintaining the prescribed cash and statutory liquidity reserves, appointment of chief executive officers and certain other operational matters as provided in the statute.

43. An increase in the Bank Rate generally indicates that the
(a) market rate of interest is likely to fall
(b) Central Bank is no longer making loans to commercial banks
(c) Central Bank is following an easy money policy
(d) Central Bank is following a tight money policy
Ans. (d) Bank rate is the rate of interest which a central bank charges on the loans and advances to a commercial bank.

44. In India, deficit financing is used for raising resources for

(a) economic development     
(b) redemption of public debt     
(c) adjusting the balance of  payments                 
(d) reducing the foreign debt     
Ans. (a) In developing countries like India which have adopted planned economic development huge resources are required for implementation of government investment. The government takes greater interest to create infrastructure, industrial development in vital sector besides transport and communication. Deficit financing is a useful tool to finance the Plans.


45. Which of the following characterizes/ characterize the people of Indus Civilization?
1. They possessed great palaces and temples.
2. They worshipped both male and female deities.
3. They employed horse-drawn chariots in warfare.
Select the correct statement/ statements using the codes given below.

(a) 1 and 2 only     
(b) 2 only         
(e) 1, 2 and 3     
(d)  None of the statements given above is correct     
Ans.(b)There is no conclusive evidence of palaces or temples or horse-drawn chariots.

46. Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?
1. Chikungunya
2. Hepatitis B
3. HIV-AIDS

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(e) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3


Ans. (b)If the equipment used to create your tattoo is contaminated with infected blood, you can contract various bloodborne diseases — including tetanus,HIV, hepatitis B and hepatitis C. Chikungunya is a viral disease that is spread to humans by mosquitoes.

47. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
2. Every object, even the smallest particle has a soul.
3. Karma is the bane of the soul and must be ended.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c) Only the practice of austerities and self-control can modify or alleviate the consequences of karma. soul is found entangled with karma Karma is thought of as a kind of pollution, that taints the soul with various colours.

48. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms?

(a) Ecotone
(b) Ecological niche
(c) Habitat
(d) Home range
Ans.(b) An ecotone is a transition area between two biomes. It is where two communities meet and integrate. Ecological niche describes the way of life of a species. The ecological niche describes how an organism or population responds to the distribution of resources and competitors. Habitat is an ecological or environmental area that is inhabited by a particular species of animal, plant, or other type of organism. Home range is the area where an animal lives and travels in.

49. Photochemical smog is a resultant of the reaction among
(a) NO2, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(b) CO, 02 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight
(c) CO, CO2 and N02 at low temperature
(d) High concentration of N02, O3 and CO in the evening
Ans. (a)It is the chemical reaction of sunlight, nitrogen oxides and volatile organic compounds in the atmosphere.

50. Consider the following minerals
1. Calcium
2. Iron
3. Sodium

Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(d) Sodium and potassium play essential roles in muscle contraction. Calcium and magnesium work together to control muscle contraction. Iron also helps your muscles contract.

51. Consider the following statements:
The Parliamentary Committee on Public Accounts
1. consists of not more than 25 Members of the Lok Sabha
2. scrutinizes appropriation and finance accounts of Government
3. examines the reports of the Comptroller and Auditor General of India

Which of the statements given a bove is / are correct?

(a) 1 only     
(b) 2 and 3 only
(e) 3 only     
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d) The Committee consists of not more than 22 members comprising 15 members elected by Lok and not more than 7 members of Rajya Sabha . It examines of the Appropriation Accounts relating to the Railways, Defence Services, P&T Department and other Civil Ministries of the Government of India and Reports of the
Comptroller and Auditor-General of India thereon.

52. Consider the following Bhakti Saints:
1. Dadu Dayal
2. Guru Nanak
3. Tyagaraja

Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
(a) 1 and 3
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 1 and 2




Ans. (*) Babur came India in 1526. Dadu Dayal (1544–1603); Tyagaraja (1767 – 1847)


 

53. With reference to the food chains in ecosystems, which of the following kinds of organism is / are known as decomposer organism/organisms?
1. Virus
2. Fungi
3. Bacteria

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(b) Bacteria are important decomposers; The primary decomposers of litter in many ecosystems are fungi.

54. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where
(a) warm and cold atmospheric currents meet
(b) rivers drain out large amounts of fresh water into the sea
(c) warm and cold oceanic currents meet
(d) continental shelf is undulating


Ans.(c)

55. Which of the following is/are unique characteristic/characteristics of equatorial forests?
1. Presence of tall, closely set trees with crowns forming a continuous canopy
2. Coexistence of a large number of species
3. Presence of numerous varieties of epiphytes

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d)1, 2 and 3
Ans,(d)

56. Which of the following constitute Capital Account?
1. Foreign Loans
2. Foreign Direct Investment
3. Private Remittances
4. Portfolio Investment

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 2, 3 and 4
(d) 1, 3 and 4
Ans.(b) Private Remittances come under current account.


57. Consider the following historical places:
1. Ajanta Caves
2. Lepakshi Temple
3. Sanchi Stupa

Which of the above places is / are also known for mural paintings?

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only    
(c) 1, 2 and 3
(d) None


Ans.(b) Mural paintings  are found in the caves of Ajanta, Bagh, Sittanavasal, Armamalai Cave (Tamil Nadu), Ravan Chhaya rock shelter, Kailasanatha temple in Ellora Caves. Lepakshi Temple is renowned for being one of the best repository of mural paintings

58. With reference to the history of philosophical thought in India, consider the following statements regarding Sankhya school:
1 . Sankhya does not accept the theory of rebirth or transrmigration of soul.
2. Sankhya holds that it is the self-knowledge that leads to liberation and not any exterior influence or agent.

Which of the statements given above is /are correct?

(a) 1only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans,(c) Sankhya does not accept the theory of rebirth or transrmigration of soul, The knowledge that leads to Liberation is Viveka Jnana (knowledge through discrimination). When a Jiva (individual self) identifies with Purusha and not with Prakriti (insentient principle - matter in its manifold expressions as names and forms) the individual becomes free.

59. In the context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the parliamentary government?
1. Members of the Cabinet are Members of the Parliament.
2. Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament.
3. Cabinet is headed by the Head of the State.

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only     
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans.(a) Cabinet is headed by the Head of the government (PM) not head of the State (President)

60. The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas. What is / are the reason / reasons?
1. Thermal difference between land and water
2. Variation in altitude between continents and oceans
3. Presence of strong winds in the interior
4. Heavy rains in the interior as compared to coasts

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans.(b)

61. Which of the following is / are the characteristic/ characteristics of Indian coal?
1. High ash content
2. Low sulphur content
3.  Low ash fusion temperature
Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(c)

62. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?
1 . They are generally red in colour.
2. They are rich in nitrogen and potash.
3. They are well-developed in Rajasthan and UP.
4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4
(d) 2 and 3 only
Ans. (c) Laterite soil is rich in iron and aluminium. Almost all laterite soils are red due to the presence of iron oxides. Tea, coffee, cashew, rubber and coconut grow well in laterite soil.

63. Consider the following statements:
1. Natural gas occurs in the Gondwana beds.             
2. Mica occurs in abundance in Kodarma.                     
3. Dharwars are famous for petroleum.
Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) None
Ans.(a)Shale is a non-conventional natural gas found in Gondwana rock.Uranium deposits occur in the Dharwar rocks.

64. Consider the following crops
1.Cotton             
2. Groundnut     
3. Rice             
4.Wheat             

Which of these are Kharif crops?
    
(a) 1 and 4         
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3     
(d) 2, 3 and 4     
Ans. (c) Such crops are planted for autumn harvest and may also be called the summer or monsoon crop in India and Pakistan

65. "Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders."

The above statement best describes which of the following regions?

(a) African Savannah
(b) Central Asian Steppe
(c) North American Prairie
(d) Siberian Tundra

Ans. (d) Today 10% of Siberia's tribal peoples live a nomadic or semi nomadic life.

66. Consider the following statements :
1. Inflation benefits the debtors.
2. Inflation benefits the bond-holders.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans.(a) Bond holder will lose as the value of the amount of interest will go down.

67. Disguised unemployment generally means

(a) large number of people remain unemployed
(b) alternative employment is not available
(c) marginal productivity of labour is zero
(d) productivity of workers is low
Ans.(c) Disguised unemployment does not affect aggregate output. It exists where part of the labor force is either left without work or is working in a redundant manner where worker productivity is essentially zero.

68. Consider the following statements:
1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.
2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.
3. The Prime Minister shall communicate to the President about the proposals for legislation.
Which of the Statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans. (c)
69. Consider the following statements:
1. National Development Council is an organ of the Planning Commission.
2. The Economic and Social Planning is kept in the Concurrent List in the Constitution of India.
3. The Constitution of India prescribes that Panchayats should be assigned the task of preparation of plans for economic development and social justice

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans.(b)  National Development Council considers the National Plan as formulated by the Planning Commission, it is a superior body than Planning Commission. Entry 20 of concurrent list has Economic and social planning. . Objective of Gram Panchayat level planning is to enable the Gram Panchayats to initiate bottom up participatory planning process and implement such plan.


70. Consider the following statements:
1. The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabha are not the members of that House.
2. While the nominated members of the two Houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the right to vote in the election of the Vice President.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)

71. With reference to National Legal Services Authority, consider the following statements :
1.Its objective is to provide free and competent legal services to the weaker sections of the society on the basis of equal opportunity.
2.It issues guidelines for the State Legal Services Authorities to implement the legal programmes and schemes throughout the country.

Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(C) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c) The National Legal Services Authority has been constituted to provide free Legal Services to the weaker sections of the society and to organize Lok Adalats for amicable settlement of disputes. In every State, State Legal Services Authority has been constituted which are monitored by the National Legal Services Authority .

72. During a thunderstorm, the thunder in the skies is produced by the
1. meeting of cumulonimbus clouds in the sky
2. lightning that separates the nimbus clouds
3. violent upward movement of air and water particles

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(C) 1 and 3
(d) None of the above produces the thunder


Ans.(b) Thunder is caused by the rapid expansion of the air surrounding the path of a lightning bolt. Because electricity follows the shortest route, most lightning bolts are close to vertical.


73. Consider the following pairs :
 Tribe                              State
1. Limboo (Limbu) :     Sikkim
2. Karbi :                       Himachal Pradesh
3. Dongaria :                 Odisha
4. Bonda :                      Tamil Nadu

Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans. (a) Limbu population are also located in the East and West districts of Sikkim. The Karbis or  Mikir are one of the major ethnic groups in North-east India and especially in the hill areas of Assam. Dongria Kondh is to live in the Niyamgiri Hills in Orissa Bonda lives near the junction of the three states of Orissa, Chhattisgarh, and Andhra Pradesh.

74. Consider the following liquid assets:
1.Demand deposits with the banks
2.Time deposits with the banks
3.Savings deposits with the banks
4.Currency

The correct sequence of these decreasing order of Liquidity is
(a) 1-4-3-2
(b) 4-3-2-1
(c) 2-3-1-4
(d) 4-1-3-2
Ans. (d) A liquid asset or security can be easily bought or sold with little or no impact on price.

75. In the context of Indian economy, ‘Open Market Operations' refers to
(a) borrowing by scheduled banks from the RBI
(b) lending by commercial banks to industry and trade
(c) purchase and sale of government securities by the RBI
(d) None of the above
Ans. (c) An open market operation is an activity by a central bank to buy or sell government bonds on the open market. A central bank uses them as the primary means of implementing monetary policy.

76. Priority Sector Lending by banks in India constitutes the lending to
(a) agriculture
(b) micro and small enterprises
(c) weaker sections
(d) All of the above
Ans. (d) The broad categories of priority sector for all scheduled commercial banks are - Agriculture; Small Scale Industries; Small Business / Service Enterprises; Micro Credit; Education loans; and Housing loans.

77.Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?
(a) Engineering
(b) Paper and pulp
(c) Textiles
(d) Thermal power
Ans. (c) Indian textile industry uses 425,000,000 gallons of water every day to process the fabrics it produces.

78. To obtain full benefits of demographic dividend, what should India do?
(a) Promoting skill development
(b) Introducing more social security schemes
(c) Reducing infant mortality rate
(d) Privatization of higher education
 


Ans. (a) 'Demographic Dividend’ means freeing up of resources for a country's economic development and the future prosperity of its populace as it switches from an agrarian to an industrial economy.

79. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called 'Tribhanga' has been a favourite of Indian artists from ancient times till today. Which one of the following statements best describes this pose?
(a) One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at waist and neck
(b) Facial expressions, hand gestures and make-up are combined to symbolize certain epic or historic characters
(c) Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story
(d) A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism
Ans.(a) Tribhanga in Odissi - The human body is divided into three bhangas along which deflections of the head, torso and hips can take place.

80. Annie Besant was
1. responsible for starting the Home Rule Movement
2. the founder of the Theo-sophical Society
3. once the President of the Indian National Congress
Select the correct statement/statements using the codes given below.

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(d)

81.The Ilbert Bill controversy was related to the
(a) imposition restrictions the Indians of certain to carry arms by Indians
(b) imposition of restrictions on newspapers and magazines published in Indian languages
(c) removal of disqualifications imposed on the Indian magistrates with regard to the trial of the Europeans
(d) removal of a duty on imported cotton cloth
Ans. (c) The Ilbert Bill was a bill introduced in 1883 for British India by Viceroy Ripon that proposed an amendment for existing laws in the country at the time to allow Indian judges and magistrates the jurisdiction to try British offenders in criminal cases at the District level, something that was disallowed at the time.

82. A rise in general level of prices may be caused by
1. an increase in the money supply
2. a decrease in the aggregate level of output
3. an increase in the effective demand

Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(d)

83. Which one of the following groups of items is included in India's foreign-exchange reserves?
(a) Foreign-currency assets, Special Drawing Rights (SDRs) and loans from foreign countries
(b) Foreign-currency assets, gold holdings of the RBI and SDRs
(c) Foreign-currency assets, loans from the World Bank and SDRs
(d) Foreign-currency assets, gold holdings of the RBI and loans from the World Bank


Ans.(b) The foreign exchange reserves include three items; gold, SDRs and foreign currency assets.

84. Which one of the following is likely to be the most inflationary in its effect?
(a) Repayment of public debt
(b) Borrowing from the public to finance a budget deficit
(c) Borrowing from banks to finance a budget deficit
(d) Creating new money to finance a budget deficit
Ans.(d) The rate of inflation depends on the rate of growth of the money supply in an economy.

85.Supply of money remaining the same when there is an increase in demand for money, there will be
(a) a fall in the level of prices
(b) an increase in the rate of interest
(c) a decrease in the rate of interest
(d) an increase in the level of income and employment
Ans.(b)

86.Fruits stored in a cold chamber exhibit longer storage life because
(a) exposure to sunlight is prevented
(b) concentration dioxide in the is increased of carbon environment
(c) rate of respiration is decreased
(d) there is an increase in humidity
Ans.(c) Lipophilic antioxidants decreased during storage.

87. Consider the following fauna of India:
1.Gharial
2.Leatherback turtle
3.Swamp deer

Which of the above is/are endangered?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None
Ans.(c)

88. Ball bearings are used in bicycles, cars, etc., because
(a) the actual between the is increased area of contact wheel and axle
(b) the effective between the is increased area of contact wheel and axle
(c) the effective between the is reduced area of contact wheel and axle
(d) None of the above statements is correct
Ans.(c) The primary purpose of balls bearings are to reduce friction

89. Consider the following phenomena:
1. Size of the sun at dusk
2. Colour of the sun at dawn
3. Moon being visible at dawn
4. Twinkle of stars in the sky
5. Polestar being visible in the sky

Which of the above are optical illusions?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3, 4 and 5
(c) 1, 2 and 4
(d) 2, 3 and 5


Ans. (c) Sun appers big in size at sunset and sunrise is a mental illusion. The sun appears red because the atmosphere scatters blue light more efficiently. The reason for the stars twinkling and not the moon is an illusion.


 
90. Rainbow is produced when sunlight falls on drops of rain.
Which of the following physical phenomena are responsible for this?
1. Dispersion
2. Refraction
3. Internal reflection
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(a) The light is first refracted entering the surface of the raindrop, reflected off the back of the drop, and again refracted as it leaves the drop. The light at the back of the raindrop does not undergo total internal reflection, and some light does emerge from the back. The amount by which light is refracted depends upon its wavelength, and hence its colour. This effect is called dispersion.

91. Many transplanted seedlings do not grow because
(a) the new soil does not contain favourable minerals
(b) most of the root hairs grip the new soil too hard
(c) most of the root hairs are lost during transplantation
(d) leaves get damaged during transplantation
Ans,(a)

92. Economic growth in country X will necessarily have to occur if
(a) there is technical progress in the world economy
(b) there is population growth in X
(c) there is capital formation in X
(d) the volume of trade grows in the world economy
Ans.(c) Capital formation refers to the process of adding to the stock of capital over time.

93. Which of the following statements is / are correct?
1. Viruses lack enzymes necessary for the generation of energy.
2. Viruses can be cultured in any synthetic medium.
3. Viruses are transmitted from one organism to another by  biological vectors only.
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans.(c) Viruses lack membranes and cannot produce energy. Virus and some other bacteria can not be cultured in an artificial medium. Viruses depend on the host cells that they infect to reproduce.

94. Which of the following leaf modifications occurs/occur in desert areas to inhibit water loss?
1. Hard and waxy leaves
2. Tiny leaves or no leaves
3. Thorns instead of leaves
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d) leaf modifications occur in desert areas are -waxy coating on the leaf ;hair or fur on leaves ; spines are modifications of leaves;compound leaves;small leaf size; and drop leaves.
95. The known forces of nature can be divided into four classes, viz, gravity electromagnetism, weak nuclear force and strong nuclear force. with reference to them, which one of the following statements is not correct?

(a) Gravity is the strongest of the four
(b) Electromagnetism act only on particles with an electric charge
(c) Weak nuclear force causes radioactivity
(d) Strong nuclear force holds protons and nutrons inside the nuclear of an atom.
Ans.(a) Gravity  is the weakest of the four. (Stephen Hawking)

96. The efforts to detect the existence of Higgs boson particle have become frequent news in the recent past. What is /are the importance/importances of discovering this particle?

1. It will enable us to understand as to why elementary particles have mass.
2. It will enables us in the near future to develop the technology to transferring matter from one point to another without traversing the physical space between them.
3. It will enable us to create better fuels for nuclear fission.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (a)
Higgs boson explains why sub-atomic particles have mass but and highlights the value of the collaborative spirit that led to its discovery. The mass of the Higgs boson is a critical part of a calculation that portends the future of space and time.

97. Mycorrhizal biotechnology has been used in rehabilitating degraded sites because mycorrhiza enables the plants to
1. resist drought and increase absorptive area
2. tolerate extremes of PH
3. Resist disease infestation

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (d) Mycorrhizal associations greatly increase the efficiency of nutrient and water uptake, enhance resistance to pathogens, and buffer plant species against several environmental stresses and drought resistance. Mycorrhiza also improve plant growth and survival in soils contaminated by heavy metals.
.
98. Who among the following constitute the National Development Council?
1. The Prime Minister
2. The Chairman, Finance Commission
3. Ministers of the Union Cabinet
4. Chief Ministers of the States

Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans (b) The National Development Council is presided over by the Prime Minister of India and includes all Union Ministers, Chief Ministers of all the States and Administrators of Union Territories and Members of the Planning Commission.
99. The national income of a country for a given period is equal to the
(a) total value of goods and services produced by the nationals
(b) sum of total consumption and investement expenditure
(c) sum of personal income of all individuals
(d) money value of final goods and services produced
Ans (d) National income is the total value a country’s final output of all new goods and services produced in one year.
100. Which of the following grants/ grant direct credit assistance to rural households ?
1. Regional Rural Banks
2. National Bank for Agriculture and Rural Development
3. Land Development Banks

Select the correct anser using the codes given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans. (c) RRBs are set-up mainly with a view to develop rural economy by providing credit facilities for the purpose of development of agriculture, trade, commerce, industry and other productive activities in the rural areas.NABARD refinances the financial institutions which finances the rural sector, it do not provides direct credit to rural household. The special banks providing Long Term Loans to rural household are called Land Development Banks (LDA).
Notice (8): Undefined variable: created [APP/View/Elements/page_contents.ctp, line 9]


Thursday, 01st Jan 1970, 12:00:00 AM