UPSC (IAS) PT Exam 2015 (Polity Section)


Ajit Kumar AJIT KUMARWISDOM IAS, New Delhi.

Exam held in AUG-2015

(1) The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to

(a) protect the interests of Scheduled Tribes 
(b) determine the boundaries between States 
(c) determine the powers, authority and responsibilities of Panchayats 
(d) protect the interests of all the border States

Answer. a

(2) With reference to the Union Government, consider the following  statements :

1. The Department of  Revenue is responsible for the preparation of Union Budget that is presented to the Parliament. 
2. No amount can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the authorization from the Parliament of India. 
3.  All the disbursements made from Public Account also need the authorization from the Parliament of India.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 and 2 only 
(b) 2 and 3 only 
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Answer. c

(3) Who /Which of the following is the custodian of the Constitution of India?

(a) The President of India 
(b) The Prime Minister of India 
(c) The  Lok  Sabha Secretariat 
(d) The Supreme court of India

Answer. d

(4) Which one of the following was given classical language status recently?

(a) Odia 
(b) Konkani 
(c) Bhojpuri 
(d) Assamese

Answer. a

(5) Consider the following statements :

1 The Legislative Council of a State in India can be larger in size than half of the Legislative Assembly of that particular State
2. The Governor of a State nominates the Chairman of Legislative Council of that particular State.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only 
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2 
(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

(6) "To uphold and protect the Sovereignty, Unity and Integrity of India" is a provision made in the

(a) Preamble of the Constitution 
(b) Directive Principles of State Policy 
(c) Fundamental Rights 
(d) Fundamental Duties

Answer. d

(7) The fundamental object of Panchayati Raj system is to ensure which among the following?

1. People's participation in development 
2. Political accountability 
3. Democratic decentralization 
4. Financial mobilization

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 only 
(b) 2 and 4 only 
(c) 1 and 3 only 
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer. c

(8) The ideal of 'Welfare State' in the Indian Constitution is enshrined in its

(a) Preamble 
(b) Directive Principles of State Policy 
(c) Fundamental Rights 
(d) Seventh Schedule

Answer. b

(9) There is a Parliamentary System of Government in India because the

(a) Lok Sabha is elected directly by the people 
(b) Parliament  can amend the Constitution 
(c) Rajya Sabha cannot be dissolved 
(d) Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha

Answer. d

(10) Consider the following statements regarding the Directive Principles of State Policy:

1. The Principles spell out the socio-economic democracy in the country. 
2. The provisions contained in these Principles are not enforceable by any court.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

(11) Consider the following statements:

1. The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill. 
2. The Rajya Sabha cannot vote on the Demands for Grants. 
3. The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only 
(b) 1 and 2 only 
(c) 2 and 3 only 
(d) 1, 2 and 3

Answer. b

(12) The Government of India Act of 1919 clearly defined

(a) the separation of power between the judiciary and the legislature 
(b) the jurisdiction of the central and provincial governments 
(c) the powers of the Secretary of State for India and the Viceroy 
(d) None of the above

Answer. b

(13) When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the Parliament, it has to be passed by

(a) a simple majority of members present and voting 
(b) three-fourths majority of members present and voting 
(c) two-thirds majority of the Houses
(d) absolute majority of the Houses

Answer. a

(14) Consider the following statements

1. The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister. 
2. The Prime Minister is the ex-officio Chairman of the Civil Services Board. 
Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only 
(b) 2 only 
(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

(15) With reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are correct?

1. It  recommended government a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian Courts. 
3. It provided for more Indians ill the ICS.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only  
(b) 2 and 3 
(c) 1 and 3 
(d) None

Answer. a

Notice (8): Undefined variable: created [APP/View/Elements/page_contents.ctp, line 9]


Thursday, 01st Jan 1970, 12:00:00 AM